fbpx Stel hier je vraag

Tegelvoorschriften

Handig om te weten over tegels. We zetten een aantal begrippen uit de tegelwereld en onze voorschriften met betrekking tot levering voor je op een rij.

M2 berekeningen

Vanaf tekeningen en/of vanuit metingen op de werkplek worden door ons berekeningen gemaakt. Dit gebeurt op risico van de opdrachtgever. We adviseren dan ook altijd de hoeveelheden te controleren.

Breuk- en snijverlies

De grootte van wand- en of vloertegels spelen een belangrijke rol bij berekening van snijverlies. Als regel kan gesteld worden: hoe groter de tegel hoe groter het snijverlies. Bij het vervoeren en opslaan van keramische producten, in het bijzonder gekalibreerde tegels, kan eenvoudig breukschade ontstaan. Wees hierop extra attent. De berekening van breuk- en snijverlies gebeurt op risico van de opdrachtgeefster die deze accepteert wanneer de opdracht wordt bevestigd.

Reservetegels

Het is raadzaam om enkele tegels als reservetegels te bewaren en of te bestellen. In geval van calamiteiten (lekkage o.i.d.) kan bij herstelwerkzaamheden van deze reservetegels gebruik worden gemaakt. Nabestelling levert altijd problemen op met tint- of maatverschil.

Nabestelling

Op nabestellingen en naleveringen is tintverschil altijd mogelijk!

Uitsluitend per volle doos

Alle leveringen geschieden per volle doos. Uitzonderingen hierop zijn veelal decors, strippen, plinten, hulpstukken enz. Deze worden per stuk geleverd en berekend.

Retour niet mogelijk

Tegels worden als regel nooit retour genomen. Uitzonderingen worden vermeld op uw offerte en orderbevestiging. Retourkosten (administratie- en magazijnkosten) bedragen 25 procent van de aankoopprijs met een minimum van € 50,= per retourname.

Eigenschappen

Wand- en vloertegels hebben hun eigen eigenschappen inzake sterkte, maat, kleur, dikte, wateropname, chemisch bestendigheid en breukvastheid. Deze karakteristieken zijn omschreven in technische bladen van de fabrikant. Alle eigenschappen hebben toleranties die vastgelegd zijn in normeringen van bv. CEN, DIN, UGL, NF, UNI en ECO. Stel u hiervan op de hoogte en overtuig u van de toepasbaarheid.

Vlak en recht

Afwijkingen in rechtheid en vlakheid van de tegels zijn vastgelegd in normeringen. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn wanneer u een langwerpige tegel in een halfsteensverband of patroon legt. Vraag uw verkoopadviseur naar de mogelijkheden wanneer u bepaalde patronen wilt leggen.

Slijtweerstand

Let bij aankoop van vloertegels vooral op de slijtweerstand. Niet iedere tegel is geschikt voor iedere ruimte. Onze verkoopadviseurs kunnen u helpen bij het maken van uw keuze.

Antislip

Bij aanschaf moet u letten op loopveiligheid. In de badkamer is een stroeve tegel aan te bevelen. Hiervoor worden waardes aan vloertegels toegekend die de mate van stroefheid weergeven met schoeisel en blootsvoets. Wanneer u toch ‘gladde’ tegels toepast op uw keuken-, douche- en/of badkamervloer bent uzelf aansprakelijk voor gevaarlijke situaties.

Verwerking

Tegenwoordig worden als wand- en vloerbekledingen van bv. badkamers en keukens diverse materialen gebruikt. Natuursteen, keramiek, porcelanato, glas en granito hebben zo hun eigen verwerkingseigenschappen. Zorg dat u hiervan op de hoogte bent. Bij twijfel altijd vooraf advies vragen.

Gekalibreerde tegels

Gekalibreerde of gerectificeerde tegels zijn normale wand- of vloertegels die machinaal geslepen zijn. Deze tegels zijn zeer maatvast en kunnen daardoor met zeer kleine voegen verwerkt worden. Een 100& vlakke ondergrond is noodzakelijk. Pas op: de kleinste oneffenheid wordt sterk geaccentueerd door strijklicht.

Control

Controleer geleverde tegels zeer goed voordat u ze gaat verwerken. Klachten op tegels die vóór verwerking geconstateerd hadden kunnen worden maar tóch verwerkt zijn, worden niet in behandeling genomen door uw leverancier en fabrikant.

Kitwerk

Kitvoegen van siliconen hebben een ‘kosmetische’ functie. Deze zullen na ca. 5 jaar vervangen dienen te worden. Uw ondergrond dient de waterdichtheid te garanderen.

Kleurverschil

Bij verwerking van gelijke tegels op zowel wand en vloer, kunnen de wandvlakken ten opzichte van de vloervlakken een andere kleuruitstraling hebben. Belichting is hiervan de oorzaak.

Ecolabel

Diverse fabrikanten bezitten het Europese ecolabel. Deze certificering bevestigd dat de milieubelasting van de producten voldoen aan de milieueisen van de Europese Gemeenschap. Wanneer u waarde hecht aan deze certificering vraag dan of uw gekozen tegels voldoen aan deze eis.